Dut Yaprağı Kullanımı
Dut Yaprağı Kullanımı

Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.


Dut yaprakları antimikrobiyal, sitotoksik, anti-diyabetik, glukosidaz inhibisyonu, anti-hiperlipidemik,

anti-aterosklerotik, anti-obezite, kardiyoprotektif, hafıza güçlendirici, antioksidan ve cilt-beyazlatma

olmak üzere çeşitli biyolojik etkilere sahiptir.


Dut yaprağı içeriğindeki bileşikler sayesinde kan şekerinin dengelenmesine destek olur. Vücuttaki ödemi azaltıcı, idrar söktürücü ve karın şişliklerini giderici etkileri mevcuttur. Kan şekeri ve kolesterol düzeylerini düşürmede ve bilişsel yeteneği artırmada M. alba yaprak özütlerinin hipoglisemik ve hipolipidemik etkileri üzerine klinik çalışmalar yürütülmüş ve kanıtlanmıştır.




Beyaz Dut Yaprağı Çayı


Hazırlanışı: 


1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Yemeklerden önce günde 3 kez içilmesi tavsiye edilir. Tercihe göre limon ve tarçın eklenebilir.




Beyaz Dut Yaprağı Tozu


Dut yaprakları kafein içermez. % 14- 30 oranında protein içerir ve bu protein bünyesinde vücut için gerekli amino asitleri taşımaktadır. Yapraklar yüksek oranda kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve çinko barındırır. 


Antioksidan bileşikler, C vitamini, D vitamini ve B vitaminleri açısından zengindir. Sadece dut yapraklarında bulunan Deoksinojirimisin (DNJ) maddesi, bağırsaklarda bulunan bir enzimi (alfa-glikozidaz) inhibe ederek; kompleks karbonhidratların, nişastaların, maltozun ve sakkarozu glikoza dönüşmesini engeller ve dolayısıyla şekerlerin kan dolaşımına girmesini engeller.

Bu sebeple diyabet hastaları için kan şekerinin regülasyonunda güvenle kullanılabilecek bir gıdadır.


Metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki yağ ve trigliserit dengesini düzenler. Diyet yaparken sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. Dut yaprakları; dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları, ateroskleroz, anemi, obezite, diyabet ve kanser hastalıklarının önlenmesi için önemli bir rol oynamaktadır.



Kullanımı:


1 kâse yoğurda 1 çorba kaşığı eklenebilir.

1 bardak (200 ml) ayran ve meyve sularına 1 tatlı kaşığı ilave edilebilir.

Protein içeriğinden dolayı ekmek yaparken % 10 oranında katılabilir.

Puding, kek ve tatlılara yaparken protein zenginleştirici olarak eklenebilir.

Dut yaprak tozu tarçın ve zerdeçalla birlikte eşit oranda karıştırılarak bağışıklık sistemini

güçlendirici olarak bal ve pekmeze ilave edilerek günde 2 tatlı kaşığı kullanılabilir.