Kudret Narının Faydaları
Kudret Narının Faydaları

Kudret Narı ve Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir?




Hindistan gibi sıcak iklime sahip ülkelerde yetişen bu bitkiyi bölgenin yerel halkı yemeklere katkı olarak, yapraklarını çay gibi demleyerek kullanmaktadır. Geleneksel bir ilaç olarak ise tümör, astım, cilt sorunları ve sindirim sorunları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.


94 gram çiğ kudret narında;
20 kalori enerji,
4 gram karbonhidrat,
2 gram fiber,
folik asit, potasyum, çinko ve demir bulunur.


Günlük olarak alınması gereken C vitamininin %93 üne, A vitamininin %44 üne sahiptir.


Kudret narının C vitamini bakımından bu kadar zengin olması; onu, kemik oluşumunda, hastalıkların önlemesinde, bağışıklık sisteminin gelişmesinde ve yara iyileşmesinde gerekli olan mikro besinlerin alımı için önemli bir besin maddesi haline getirmektedir [3]. A vitamini cilt ve göz sağlığını destekleyen, yağda çözünen bir vitamindir. Kudret narı yağı tüm sedef hastalıklarında merhem olarak kullanılabilir. Bu yararlı etkileri arttırmak adına, kudret narının zeytinyağı ile tüketilmesi önerilmektedir [4].


Kudret narı, hücrelerinizi hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek çok güçlü antioksidan bileşikler olan “kateşin”, “gallik asit”, “epikateşin” ve “klorojenik asit” için iyi bir kaynaktır. Bu bileşikler hücre zarlarına zarar veren, hastalığa sebep olan maddeleri ortadan kaldırırlar.


Kudret narında bulunan hipoglisemik bileşikler vücudunuzun enerji için şeker kullanma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur, bu sayede kan şekerini düzenlenmesini iyileştirir. 2018 yılında yapılan bir çalışmada gizli şekere sahip olan iki hasta grubunun birine kudret narı suyu, diğerine salatalık suyu verilmiştir. Birkaç haftalık uygulama sonrasında kudret narı suyu tüketen bireylerin kan şekeri değerlerinde önemli ölçüde düşüşler görülmüştür [5].
Lif bakımından zengin, enerji bakımından düşük kaloriye sahip olması, kudret narını kilo vermede yardımcı bir besin seçeneği olmasını sağlamaktadır.


Lifler sindirim kanalından çok yavaş geçer ve daha uzun süre daha tok kalınmasına yardımcı olup açlığı ve iştahı azaltır [6].




REFERANSLAR
  1. Claudia Myers. Bitter Melon Momordica charantia is a member of the Cucurbitaceae (gourd) family, and a relative of squash, watermelon, muskmelon, and cucumber. In the United States, varieties are listed as bitter melon, balsam pear, or fu kwa. Specialty and Minor Crops Handbook – Page 22. 1998 – ‎Technology & Engineering.
  1. Md Ashraful Alam, Riaz Uddin, Nusrat Subhan, Md Mahbubur Rahman, Preeti Jain and Hasan Mahmud Reza. Beneficial Role of Bitter Melon Supplementation in Obesity and Related Complications in Metabolic Syndrome. J Lipids. 2015; 2015: 496169. Published online 2015 Jan 12.
  1. Shailja Chambial, Shailendra Dwived. Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328. Published online 2013 Sep 1.
  1. Clare Gilbert. What is vitamin A and why do we need it? Community Eye Health. 2013; 26(84): 65.
  1. Michael B.Krawinkela, ChristineLudwiga, Mark E.Swai. Bitter gourd reduces elevated fasting plasma glucose levels in an intervention study among prediabetics in Tanzania. Journal of Ethnopharmacology Volume 216, 24 April 2018, Pages 1-7.
  1. Britt Burton-Freeman, Dhanesh Liyanage. Ratios of soluble and insoluble dietary fibers on satiety and energy intake in overweight pre- and postmenopausal women. Nutr Healthy Aging. 2017; 4(2): 157–168. Published online 2017 Mar 31. Prepublished online 2017 Mar 4.